miercuri, 19 martie 2008

Adevărul, care te face liber

În curând vom lansa un studiu asupra aşa ziselor „pasaje homofobe” din Scriptură şi semnificaţiei lor. Pentru început, studiul va fi dedicat membrilor comunităţii „lgbt, prieteni şi familie” din Moldova.

Studiul va fi facilitat de experţi din cadrul HD cu pregătire în domeniu. În cadrul studiului vor fi folosite prelegeri video de Reverend Elder Metropolitan Community Churches Diane Fisher, materiale de referinţă pregătite de Forul European al Grupurilor Creştine de Gay şi Lesbiene.

Durata cursului este de aproximativ o jumătate de an, şi va avea loc cu o frecvenţă de o dată pe lună. În acest sens vom forma grupe de studiu aparte pentru vorbitori de rusă, română sau engleză. Pentru a fi unul eficient, acesta va întruni nu mai mult de 12 persoane.

Doritorii de a participa la acest curs sunt rugaţi să se înregistreze on-line la adresa haide.hd@gmail.com. Vă încurajăm să ne contactaţi cât mai curând şi vă mulţumim din timp pentru înţelegere în caz că nu vom putea satisface toate cererile Dumneavoastră imediat.

Cu respect,
echipa HD

marți, 18 martie 2008

Cronica apariţiei şi activităţii HD

Preistorie
Începând cu luna februarie 2007, aflându-ne într-un cadru organizaţional comun, ne-am trezit într-o situaţie, care făcea imposibilă realizarea de mai departe a aspiraţiilor noastre profesionale şi civice în sfera lgbt.
La 23 aprilie 2007 ne-am despărţit de acest cadru organizaţional, divergenţele fiind unele de ordin conceptual şi principial, iar ruptura - dureroasă şi dramatică.

Astfel, grupul de iniţiativă HD a apărut din necesitatea noastră de a contribui la dezvoltarea bunăstării comunităţii LGBT din Moldova într-un cadru organizaţional favorabil şi corespunzător valorilor, principiilor şi aspiraţiilor democratice şi ale drepturilor omului, pe care am hotărât să-l creăm cu propriile noastre puteri.

Aşa dar, HD este un grup de iniţiativă, conceput de către un grup multidisciplinar de profesionişti (profiluri sănătate, femei, psiho-social, IT etc.) cu experienţă de 3-6 ani în domeniul lgbt, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

În prezent
- suntem la etapa de pregătire a actelor pentru oficializarea grupului de iniţiativă prin înregistrarea lui în calitate de ONG;
- continuăm cursul de instruire în domeniul „Dezvoltare organizaţională”;
- desfăşurăm activităţi în cadrul proiectului „Un spaţiu sigur spiritual pentru comunitatea LGBT”.

Iarna, 2008
- la 16 februarie am celebrat împreună cu reprezentanţii comunităţii LGBT, prieteni şi familie Ziua Îndrăgostiţilor;
- la 22 ianuarie am lansat cel de al doilea proiect al nostru – blogul informaţional al grupului de iniţiativă;
- la 7 ianuarie am sărbătorit împreună cu reprezentanţii comunităţii LGBT Crăciunul pe stil vechi, activitatea făcând parte din proiectul „Spaţiu spiritual sigur pentru comunitatea LGBT”, susţinut de Metropolitan Community Churches.

Iarna, 2007
- la 8-9 decembrie am desfăşurat împreună cu Open Church of Norway, şi cu participarea Metropolitan Community Churches, prima activitate în comun cu comunitatea lgbt, prieteni şi familie, care a constat într-un seminar la tema „Religie&Homosexualitate” şi un serviciu religios, în cadrul căruia am oficiat binecuvântarea unui cuplu de femei (citeşte mai mult http://hd-ro.blogspot.com/2007/12/safe-space.html ).
Această activitate face parte din proiectul „Safe Spiritual Space for LGBT community in Moldova” – „Spaţiu spiritual sigur pentru comunitatea LGBT din Moldova”.
Este primul nostru proiect comunitar cu o parţială acoperire financiară.

Toamna, 2007
- o bună parte a membrilor grupului s-a încadrat şi în lucrările grupului „Stop Violence Against Women” – "Opriţi violenţa împotriva femeilor!" din cadrul AIM, au participat la planificarea, elaborarea şi realizarea a câteva acţiuni publice desfăşurate;
- o parte a grupului a început să urmeze un curs de instruire în domeniul „Dezvoltare organizaţională”, condus de expertul Gheorghe Caraseni;
- câţiva dintre membrii echipei de iniţiativă s-au implicat în cercetarea desfăşurată de Centrul de Sănătate Publică cu suportul UNICEF, Cercetarea are obiectivul de a studia comportamentul sexual al tinerilor BSB (bărbaţi care practică sex cu bărbaţi) si accesul lor la servicii medicale.

Vara, 2007
- am continuat colaborarea noastră cu Peace Corps în Moldova, de data aceasta în calitate de grup de iniţiativă,
- în luna iunie am mai făcut o prezentare pentru noii voluntari ai Corpului Păcii în cadrul programului lor de pregătire pentru cei doi ani de lucru în comunităţile din Moldova. Prezentarea a fost făcută în colaborare cu „Gender Group” din cadrul Corpului Păcii şi a fost încadrată la capitolul training pentru diversitate;
- majoritatea membrilor grupului nostru au devenit membri plenipotenţiari ai Amnesty International Molodva (AIM),
- a urmat tabăra de vară a AIM, la care au participat reprezentanţi ai grupului nostru de iniţiativă şi au pus bazele unui grup de lucru pe problematica LGBT în cadrul AIM. A fost elaborat un plan strategic de lucru al grupului LGBT în cadrul AIM pentru următorii câţiva ani.


Primăvara, 2007
- la 27 mai a avut loc prima întrunire a grupului de iniţiativă.
De atunci circa 8-10 persoane ne-am întâlnit regulat pe parcurs de mai mult de jumate de an.
Întrunirile aveau loc de două-trei ori pe săptămână, în timpul liber al fiecăruia din noi, după programul de serviciu sau alte obligaţii şi responsabilităţi.
În cadru acestor şedinţe am lucrat împreună la conceptul unui ONG care să dezvolte bunăstarea comunităţii LGBT, prieteni şi familie din Moldova.

La acest proces au participat membri fondatori ai grupului de iniţiativă, profesionişti cu experienţă în domeniu, membri ai comunităţii LGBT.
Împreună am lucrat la elaborarea conceptului organizaţiei, misiunea şi direcţiile ei de activitate, obiectivele propuse.


Echipa HD

sâmbătă, 15 martie 2008

Simt nevoia unui spaţiu spiritual sigur

Rezultatele sondajului de opinie, lansat pe pagina HD la sfârşit de ianuarie:
în total au votat 25 de persoane pe toate cele trei versiuni lingvistice ale blogului (3 – la versiunea engleză, 7 – la versiunea rusă şi 15 la versiunea română ).

La întrebarea „Simţi nevoia unui spaţiu spiritual liber pentru LGBT?”
2 persoane au zis că nu ştiu - 8 %
2 persoane au zis că nu au nevoie de aşa ceva - 8 %
3 persoane au zis că se descurcă şi singure - 12 %
18 persoane au răspuns că le lipseşte unul - 72 %

Dacă e să facem totalurile, din 25 de persoane care au participat la sondaj, mai mult de 2/3 simt nevoia şi necesitatea, chiar lipsa unui spaţiu spiritual sigur, fapt care susţine ipoteza şi iniţiativa noastră de a lucra în această direcţie.

Acest număr este de asemenea suficient pentru a porni un grup de suport sau un grup de studiu biblic. Anume aceasta este tema următorului nostru sondaj, la care vă invităm să luaţi parte activă ca să cunoaştem mai bine care sunt necesităţile şi aşteptările voastre la acest capitol.

Va urăm o zi cât mai bună şi cât mai inspirată!
Echipa HD

joi, 13 martie 2008

Dacă dragoste nu e - nimic nu e

Pe 16 februarie 2008, de Ziua Îndrăgostiţilor, ne-am întrunit după cum v-am şi promis să sărbătorim acest eveniment.

Sărbătorim Ziua Îndrăgostiţilor!

În total am întrunit circa 34 de persoane dornice să facă acest lucru, aşa că vă puteţi da seama cât de veselă a fost sărbătoarea, în special pentru noi, organizatorii, care de fiecare dată ne bucurăm de lume multă şi activă!

De data aceasta, în afara reprezentanţilor din comunitatea lgbt, am avut ca oaspeţi la această sărbătoare pe prietenii noştri de la Corpul Păcii şi Amnesty International Moldova, care se pare că s-au simţit bine alături de noi şi cu care am împărtăşit bucuria noastră de a iubi şi a fi iubit.

Cu toţii împreună pe parcursul acestei întruniri am avut parte de gălăgie şi linişte, jocuri interactive şi timp de meditaţie, comunicare şi asimilare de informaţie. Împreună am încălzit atmosfera participând cu mult chef şi veselie la jocuri de echipă, am încercat să reflectăm cu toţii la definiţia dragostei şi trăsăturilor ei caracteristice, diferite şi totodată comune pentru fiecare dintre noi, ne-am referit la semnificaţiile şi asociaţiile trezite de această noţiune la fiecare din noi, am făcut şi o poveste de dragoste, cam ciudată la prima vedere, dar adevărată în parte.

După cum am aflat mai târziu, dragostea este aceeaşi în toate timpurile şi pentru oricine, bărbaţi sau femei. Despre asta ne spun istoriile lui Rut şi Naomi, David şi Ionatan, Iacov şi Rahela, pe care le găsiţi la cartea Rut, 1-2 Samuel, Geneza Începând cu cap. 20.

Iar una dintre cele mai frumoase definiţii ale dragostei am citit-o cu toţii împreună, ca până la urmă fiecare din noi să ia acasă drept o amintire aceste cuvinte, plasate într-o ilustrată, confecţionată chiar de membrii echipei HD:

„Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte;
dragostea nu se laudă
, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr,
acopere totul, crede totul, nădăjduieşt
e totul, sufere totul.
Dragostea nu va pieri niciodată. Prorociile se vor sfârşi;
limbile vor înceta; cunoştinţa va avea sfârşit.
Acum, deci, rămân aceste trei: credinţa, nădejdea şi dragostea;
dar cea mai mare dintre ele este dragostea.
Urmăriţi dragostea”

(1 Corinteni 13; 14.1)

Ca să completăm această imagine minunată, am vizionat împreună spoturi video cu tot felul de cupluri, homo şi hetero – sexuale în cadru, că dragostea nu are margini şi culoare (noi o ştim), am aprins câte o lumina în sprijinul dragostei, pe care o purtăm unul altuia sau ne-o dorim din tot sufletul. A fost un moment special şi mişcător, încadrat într-un spaţiu amenajat corespunzător, plin de bibelouri şi simboluri, cu semnificaţii ale dragostei.

Un mesaj special a venit de la partenerii, totodată şi sponsorii noştri de la MCC, Diane Fisher şi Florin Buhuceanu. Diane ne-a transmis un salut video şi o invitaţie pentru un studiu biblic (despre care vă vom comunica suplimentar), bazat pe sesiuni video - material pregătit de ea personal. Florin a transmis cuvinte de binecuvântare pentru toate persoanele care iubesc sau au iubit vreodată, au pierdut sau sunt în căutarea dragostei, pentru toţi acei care au curajul să iubească aşa cum sunt.

Am mai comunicat sau făcut cunoştinţă între noi la un ceai sau cafea, ne-am îndulcit cu deserturi delicioase. Ne mai vorbind de faptul că încă de la bun început am aflat multe lucruri interesante unul despre alţii, din momentul în care am făcut prezentările de rigoare, fiecare în felul lui. Într-un cuvânt, ne-am simţit bine, fapt, despre care ne-au comunicat mai mulţi participanţi.

Eşti binevenit la întrunirile noastre, şi după cum spunea Preda:

„Dacă dragoste nu e - nimic nu e!”

P.S. Dacă ai lipsit de la eveniment sau eşti curios, sau îţi aduci aminte cu plăcere de acest eveniment, mai jos găseşti câteva dintre gândurile centrale ale mesajelor din acea seară, la fel şi link-uri la câteva din spoturile vizionate.

În poze vei vedea micile cadouri sau semne de atenţie confecţionate de echipa HD pentru participanţi.

Sperăm că acestea îţi vor ajuta să păstrezi în inimă atât amintirile frumoase legate de acest eveniment, cât şi căldura dragostei, care ne înconjoară.

Echipa HD








Romani 13:10
Dragostea nu face rău aproapelui: dragostea, deci, este împlinirea Legii.

1 Ioan 4:8
Cine nu iubeşte, n-a cunoscut pe Dumnezeu; pentru că Dumnezeu este dragoste.

1 Ioan 4:16
Şi noi am cunoscut şi am crezut dragostea pe care o are Dumnezeu faţă de noi. Dumnezeu este dragoste; şi cine rămâne în dragoste, rămâne în Dumnezeu, şi Dumnezeu rămâne în el.

Ioan 3:16
Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.

http://youtube.com/watch?v=9zyrjLzBt8Q

http://youtube.com/watch?v=u2okRPx91W4

http://youtube.com/watch?v=m516sGXdm7o

http://youtube.com/watch?v=Cip-3kHFd8M&NR=1

http://youtube.com/watch?v=meWnr8rA5Uw