marți, 18 martie 2008

Cronica apariţiei şi activităţii HD

Preistorie
Începând cu luna februarie 2007, aflându-ne într-un cadru organizaţional comun, ne-am trezit într-o situaţie, care făcea imposibilă realizarea de mai departe a aspiraţiilor noastre profesionale şi civice în sfera lgbt.
La 23 aprilie 2007 ne-am despărţit de acest cadru organizaţional, divergenţele fiind unele de ordin conceptual şi principial, iar ruptura - dureroasă şi dramatică.

Astfel, grupul de iniţiativă HD a apărut din necesitatea noastră de a contribui la dezvoltarea bunăstării comunităţii LGBT din Moldova într-un cadru organizaţional favorabil şi corespunzător valorilor, principiilor şi aspiraţiilor democratice şi ale drepturilor omului, pe care am hotărât să-l creăm cu propriile noastre puteri.

Aşa dar, HD este un grup de iniţiativă, conceput de către un grup multidisciplinar de profesionişti (profiluri sănătate, femei, psiho-social, IT etc.) cu experienţă de 3-6 ani în domeniul lgbt, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

În prezent
- suntem la etapa de pregătire a actelor pentru oficializarea grupului de iniţiativă prin înregistrarea lui în calitate de ONG;
- continuăm cursul de instruire în domeniul „Dezvoltare organizaţională”;
- desfăşurăm activităţi în cadrul proiectului „Un spaţiu sigur spiritual pentru comunitatea LGBT”.

Iarna, 2008
- la 16 februarie am celebrat împreună cu reprezentanţii comunităţii LGBT, prieteni şi familie Ziua Îndrăgostiţilor;
- la 22 ianuarie am lansat cel de al doilea proiect al nostru – blogul informaţional al grupului de iniţiativă;
- la 7 ianuarie am sărbătorit împreună cu reprezentanţii comunităţii LGBT Crăciunul pe stil vechi, activitatea făcând parte din proiectul „Spaţiu spiritual sigur pentru comunitatea LGBT”, susţinut de Metropolitan Community Churches.

Iarna, 2007
- la 8-9 decembrie am desfăşurat împreună cu Open Church of Norway, şi cu participarea Metropolitan Community Churches, prima activitate în comun cu comunitatea lgbt, prieteni şi familie, care a constat într-un seminar la tema „Religie&Homosexualitate” şi un serviciu religios, în cadrul căruia am oficiat binecuvântarea unui cuplu de femei (citeşte mai mult http://hd-ro.blogspot.com/2007/12/safe-space.html ).
Această activitate face parte din proiectul „Safe Spiritual Space for LGBT community in Moldova” – „Spaţiu spiritual sigur pentru comunitatea LGBT din Moldova”.
Este primul nostru proiect comunitar cu o parţială acoperire financiară.

Toamna, 2007
- o bună parte a membrilor grupului s-a încadrat şi în lucrările grupului „Stop Violence Against Women” – "Opriţi violenţa împotriva femeilor!" din cadrul AIM, au participat la planificarea, elaborarea şi realizarea a câteva acţiuni publice desfăşurate;
- o parte a grupului a început să urmeze un curs de instruire în domeniul „Dezvoltare organizaţională”, condus de expertul Gheorghe Caraseni;
- câţiva dintre membrii echipei de iniţiativă s-au implicat în cercetarea desfăşurată de Centrul de Sănătate Publică cu suportul UNICEF, Cercetarea are obiectivul de a studia comportamentul sexual al tinerilor BSB (bărbaţi care practică sex cu bărbaţi) si accesul lor la servicii medicale.

Vara, 2007
- am continuat colaborarea noastră cu Peace Corps în Moldova, de data aceasta în calitate de grup de iniţiativă,
- în luna iunie am mai făcut o prezentare pentru noii voluntari ai Corpului Păcii în cadrul programului lor de pregătire pentru cei doi ani de lucru în comunităţile din Moldova. Prezentarea a fost făcută în colaborare cu „Gender Group” din cadrul Corpului Păcii şi a fost încadrată la capitolul training pentru diversitate;
- majoritatea membrilor grupului nostru au devenit membri plenipotenţiari ai Amnesty International Molodva (AIM),
- a urmat tabăra de vară a AIM, la care au participat reprezentanţi ai grupului nostru de iniţiativă şi au pus bazele unui grup de lucru pe problematica LGBT în cadrul AIM. A fost elaborat un plan strategic de lucru al grupului LGBT în cadrul AIM pentru următorii câţiva ani.


Primăvara, 2007
- la 27 mai a avut loc prima întrunire a grupului de iniţiativă.
De atunci circa 8-10 persoane ne-am întâlnit regulat pe parcurs de mai mult de jumate de an.
Întrunirile aveau loc de două-trei ori pe săptămână, în timpul liber al fiecăruia din noi, după programul de serviciu sau alte obligaţii şi responsabilităţi.
În cadru acestor şedinţe am lucrat împreună la conceptul unui ONG care să dezvolte bunăstarea comunităţii LGBT, prieteni şi familie din Moldova.

La acest proces au participat membri fondatori ai grupului de iniţiativă, profesionişti cu experienţă în domeniu, membri ai comunităţii LGBT.
Împreună am lucrat la elaborarea conceptului organizaţiei, misiunea şi direcţiile ei de activitate, obiectivele propuse.


Echipa HD

Niciun comentariu: